top of page

השוואת קופות חיסכון לכל ילד - קופות החיסכון של משרד האוצר וביטוח לאומי לילדים - חלק א' (פורסם בתאריך 19/01/2018)

זוכרים את הכרזתו של כחלון? קופת חיסכון לכל ילד? 

בסוף 2016 יצא שר האוצר בהכרזה על קופת החיסכון לכל ילד, במסגרת אותה קופה, המדינה תפקיד מדיי חודש, סך של 50 ש"ח לאותה קופה. בנוסף לכך, יוכלו הוריו של כל ילד להוסיף עוד 50 ש"ח מתוך דמי הביטוח החודשיים וכל אלו עד גיל 18, אז הקופה תיהיה נזילה ופתוחה למשיכה (תוכלו לקרוא מידע נוסף על חיסכון לכל ילד במאמר חיסכון לכל ילד - קופת גמל

לחוסכים אפשרות לחסוך ב-2 אפיקים:

- קופת גמל בבית השקעות לפי מסלולי השקעה מובנים (5 מסלולים בכל חברה)

- פקדון בנקאי לפי מסלול ריבית שונה (3 מסלולי ריבית).


במאמר הבא, נתרכז בקופות הגמל בלבד ונסקור את המוצלחים והמאכזבים. כאמור, בתחילת ינואר 2017 הושקו הקופות הראשונות, כעת נרצה לסקור את הביצועים, מי עשה עבודה טובה ומי פשוט לא שם.

רוצים לדבר איתנו?
זה המקום להשאיר פרטים ומומחה מטעמנו יחזור אליכם!
 

072-2112225
(אפשר גם בטלפון)

מהו המסלול ה"טוב ביותר" בקופת הגמל - חיסכון לכל ילד?

שימו לב לנתון הבא, מסלול ההשקעות בו בחרו מרבית ההורים הוא מסלול ההשקעה בעל סיכון מועט. מנגד, מסלול ההשקעה בעל סיכון מוגבר (רמת סיכון גבוהה), נמצא במקום השני בפיזור המסלולים. מדובר בתופעה מסקרנת ללא ספק אותה מאוד קשה להסביר. לצורך השוואה והבנה, בקרנות ההשתלמות ובקופות הגמל, בוחר הציבור מזה כמה עשורים באופן עקבי במסלול הכללי - מסלול בעל סיכון בינוני. 

עוד לפני שנסקור את ביצועי הקופות, ננסה להבין את חוכמת ההמונים - לאן רוב הכסף הלך? איפה בחרו רוב ההורים להשקיע עבור הילדים?

במקום הראשון בית ההשקעות אלטשולר שחם, זקף לזכותו בשנת פעילות אחת, סך של 1.12 מיליארד שקלים (במונחי צבירה נטו) אשר מגלמים כ-40% מסך ההפקדות ועם גיוס בולט לטובת הקופה בעלת הסיכון המוגבר. עושה רושם כי ציבור ההורים, מיישם לעצמו את הסברה כי לטווח הארוך, מסלול עם סיכון מוגבר (מנייתי יותר) יהיה משתלם יותר. בדיעבד, אם נשקול דברים שנה לאחר מכן, זה היה מהלך נבון, אולם ימים יגידו אם בטווח הארוך אכן זו היתה בחירה נבונה.

במקום השני אחרי אלטשולר שחם, ניצב בית ההשקעות הגדול במדינה - פסגות. בית ההשקעות כאמור גייס  429 מיליון ש"ח (צבירה נטו). אם נבחן בזכוכית מגדלת, נגלה כי דווקא המסלול ה"כשר" הלכתי של פסגות, הוא מנוע הצמיחה של אותה קופה, עם גיוס של 284 מיליון ש"ח. לא בכדי, ממליצים גדולי הרבנים של העדה החרדית (ביניהם הרב חיים קנייבסקי) להשקיע באותו מסלול השקעות. להערכתנו, פסגות שם לעצמו לייעד, להוביל בסיגמנט השקעה זה ועבור ציבור זה ומשקיע משאבים גדולים בהכשרת הקרקע וקידום הקופה.  אם ניקח את סך הציבור המשקיע במסלול כשר הלכתי ואת סך הכסף המושקע באותו מסלול בין כל החברות - 563 מיליון ש"ח, נבין כי פסגות עשו מהלך חכם, כאמור לפחות חצי מציבור ההורים החוסכים לילדיהם במסלול הכשר הלכתי, בחרו בפסגות. 

במקום השלישי לאחר פסגות, ניצבת חברת ביטוח למעשה - הראל.  חברת הביטוח מובילה מבין חברות הביטוח בגיוס כספים לאותן קופות - חיסכון לכל ילד. יחד עם זאת, מדובר בנתח שוק מעט נמוך מסך הנכסים בשוק. גם כאן בבחינה לעומק, נגלה נתון מפתיע, המסלול הסולידי יותר - "חוסכים המעדיפים סיכון מועט" בחברת הראל הצליח לגייס סכום גבוה של כמעט 99 מיליון ש"ח ונושף בעורף למסלול בסיגמנט זהה של חברת אלטושלר שחם, שם הגיוס למסלול הסולידי הינו 127 מיליון ש"ח. 

 

מהי החברה הפחות טובה בעיניי ההורים? איפה לא בחרו ההורים להשקיע? 

בחלק הראשון של המאמר, בחנו את הקופות הפופולריות יותר, כעת נבחר את הגופים הפחות "נבחרים". על מנת להמחיש את הפערים, הוצאנו מהמשוואה גופים המנהלים מעט נכסים ונחשבים קטנים והחלטנו לבחון את קופות הגמל - חיסכון לכל ילד של הגופים הגדולים דווקא. 

מקום אחד לפני אחרון - את המקום תופסות 3 חברות למעשה, ובצורה מעוררת תמיהה, איך יתכן כי קרן הפנסיה הגדולה ביותר - מנורה מבטחים, יחד עם חברת הביטוח הגדולה ביותר - מגדל, יחד עם בית ההשקעות השני בגודלו בישראל - מיטב דש, נגסו בנתח שוק כה קטן?  יכולת החשיפה של אותם גופים ללקוחות הינה עצומה במונחי כמות לקוחות ועם זאת עדיין חולשים מאחור ונתח השוק המצרפי שלהם עומד על כ-15% בלבד. 

מקום אחרון ומאכזב - ניסינו לאפיין את התופעה שוב ושוב, אך לא הצלחנו - מה הסיבה שבית השקעות עם תשואות מצויינות לשנת 2017 כמו אנליסט  ובית השקעות גדול עם ביצועים טובים למדיי (אשר לאחרונה עוד הוסיף יחד עם המיזוג לפניקס לערכו בצורה משמעותית) - אקסלנס, יחדיו תופסות את המקום האחרון? מדובר בנתח שוק זעום וצנוע ולא ברור מדוע הציבור לא מביע את האמון באותם גופים.  מקום מתחת לאחרון - זה כבר פארסה, בית ההשקעות הלמן אלדובי  זוכה בנתח שוק כה זעום על אף המוניטין שצבר לאורך שנות פעילות ארוכות. יתכן והציבור לא מביע אמון, לאור ביצועים כוזבים בענף הגמל והשתלמות. 

בחלק הבא, מהי החברה הטובה ביותר בביצועים לשנת 2017?  איזה חברה הצטיינה במסלול בעל הסיכון המוגבר/בינוני/נמוך ואיזה במסלול ההלכתי? - חלק ב' יפורסם בקרוב

אנו במכון אלטים לביטוח פיננסים וכלכלת המשפחה מאמינים כי על סמך שנה אחת בלבד לא נוכל להסתמך וגם לא כדאי הסתמך, לא ניתן לקבל שום החלטה וגם לא ניתן להכתיר אף אחד על סמך שנה.  המלצתנו לשקול בקפידה ולהתייעץ עם אנשי מקצוע בעלי רישיון בענף לפני קבלת החלטה או שינוי מסלול.

bottom of page